Grzyb dający energię? Kilka słów o cordycepsie

Ludzie od lat szukają szansy na poprawę działania naszych organizmów, zwiększenie ilości energii i wydolności w codziennym działaniu. Już wieki temu nomadzi z Wyżyny Tybetańskiej znaleźli na to sposób. Wykorzystują grzyb cordyceps do produkcji energetyzujących, gorących napojów, które pozwalają zachować dobre zdrowie w trudnym klimacie Himalajów.

Czym jest Cordyceps? To pasożyt, żywiący się w ciele larw ćmy zimującej pod ziemią. Grzybnia rozrastając się zabija żywiciela.

Pod względem zawartych substancji jest to jeden z najciekawszych grzybów. Chińscy badacze przeprowadzili liczne badania, według których ma on znaczący wpływ na poprawę ogólnej kondycji organizmu; zwalczanie wirusów, bakterii i stresu; poprawę pracy układu krwionośnego, oddechowego, immunologicznego i moczowego. Bywa powszechnie stosowany w zmęczeniu i osłabieniu organizmu, w stanach obniżonej odporności oraz nastroju. Pomaga w koncentracji, zwiększając naszą aktywność intelektualną.

Cordyceps chiński występuje wyłącznie w rejonie Tybetu, Nepalu i Indii. Inne grzyby z tego gatunku pojawiają się jednak w innych miejscach całej Europy i Azji.

 

Author: wody.edu.pl