Olej sojowy w codziennym żywieniu kur

Śruta sojowa jest dominującą odżywką białkową stosowaną w dietach drobiu i jest standardem, do którego porównuje się alternatywne źródła białka. Soja może być stosowana do karmienia drobiu w całości lub jako śruta sojowa, produkt uboczny ekstrakcji oleju. Olej można ekstrahować z ziaren soi pod ciśnieniem, które określa się jako makuch lub ekstrakcja mechaniczna, lub przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem. Większość pasz komercyjnych wykorzystuje śrutę sojową ekstrahowaną rozpuszczalnikiem. W ekologicznej diecie drobiu można stosować wyłącznie mechanicznie ekstrahowaną śrutę sojową. Śruta sojowa ma wysoką zawartość białka, zwłaszcza w porównaniu z innymi źródłami białka roślinnego. Śruta sojowa ma również doskonały profil aminokwasowy, który uzupełnia kukurydzę, główne źródło energii w diecie drobiu.

Jak prawidłowo dawkować olej sojowy kurom?

W ostatnich latach niektórzy producenci małych stad zainteresowali się zaprzestaniem stosowania soi lub śruty sojowej. Część obaw wynika z faktu, że większość soi pochodzi z nasion modyfikowanych genetycznie. Producenci są również zaniepokojeni zawartymi w soi substancjami podobnymi do hormonów, zwanymi fitoestrogenami. Olej sojowy dla kur zwiększa przyrost zwierząt, a także wpływa na wykorzystanie przez nie paszy. Bardzo ważne jest, aby stosować odpowiednie dawkowanie oleju sojowego: w pierwszym tygodniu życia, kurczaki mogą dostawać zaledwie 1-2 proc. tłuszczu w jednej dawce. Później ilość zwiększa się do 10 proc.

Kontrowersje wokół soi w diecie kur

Soja jest jednym z podstawowych składników diety drobiu, ale powoduje problemy u niektórych konsumentów z alergiami. Tak więc w ostatnich latach wzrosła produkcja drobiu bez soi w diecie. Soja i jej produkty uboczne, głównie śruta sojowa, to składniki normalnie występujące w racjach zwierzęcych ze względu na podwyższony poziom białka i kilku niezbędnych aminokwasów. Soja jest zazwyczaj głównym składnikiem racji kurczaków zarówno w konwencjonalnych, jak i alternatywnych systemach produkcji drobiu, a niektóre związki występujące w soi, takie jak izoflawony, zostały uznane za korzystne dla zdrowia ludzi. Pomimo korzyści zdrowotnych związanych ze spożyciem soi, w ostatnich latach wpływ żywności na bazie soi na zdrowie ludzi stał się coraz bardziej kontrowersyjny wśród ogółu społeczeństwa. Wynika to z tego, że coraz więcej osób zmaga się z alergiami pokarmowymi, a jak powszechnie wiadomo, soja jest bardzo silnym

Author: wody.edu.pl